LA SEQUERA AMENAÇA AMB RESTRICCIONS DOMÈSTIQUES DE SUBMINISTRAMENT
D’AIGUA A  127 MUNICIPIS DE BARCELONA.

Els talls horaris en subministrament i la reducció de la pressió es podrien aplicar a partir de principis d’octubre, si no plou molt més.

L’escassetat d’aigua va en camí d’obligar a les administracions a aplicar restriccions en el subministrament domèstic a Barcelona i també a 126 municipis si no plou aviat. Les restriccions podrien començar a principis d’octubre i consistirien en mesures combinades de reducció de pressió de l’aigua i en talls horaris del subministrament.

Davant del descens del nivells dels pantans, Medi Ambient ha preparat un decret d’emergència. Aquest document preveu que les restriccions d’aigua -que ja fa mesos han començat en el sector agrari- hauran d’estendre’s al sector urbà i domèstic. El decret també contempla les següents mesures: transport d’emergència amb camions cisterna, tramitar amb urgència noves captacions d’aigua, destinar a abastiment concessions que tinguin altres usos, requisar els drets d’aigües de propietat privada, llistat d’obres hidràuliques d’emergència... També s’autoritzarà als ajuntaments i a les companyies subministradores a apujar les tarifes si han de fer inversions en noves obres hidràuliques.

El risc més gran de restriccions el té la zona abastida pel sistema Llobregat-Cardener, doncs els seus embassaments (La Baells, Llosa del Cavall i Sant Ponç) estan al 24.7 % de la seva capacitat, acumulant 52 hectòmetres cúbics, i la fase d’emergència s’activarà quan les reserves estiguin per sota del 20%. Les reserves del Ter, que abasteixen els municipis del nord-est del país,  no estan tan baixes, i es situen en el 33 %.

Quan els embassaments estiguin per sota del fatídic 20 %, la dotació d’aigua als municipis es reduirà a 230 litres per habitant i dia per a tos els usos; quan estiguin al 15 %, a 210 litres; i així progressivament.

Si no plou, les reserves actuals s’esgotaran a l’abril, i a partir d’aquí, senzillament ja no hi haurà més aigua i viurem una situació catastròfica.

Caldrà seguir fent un consum responsable, estalviar aigua i... confiar a què plogui molt, ben aviat.